Hem / Anpassa, använda och sköta SnoreMate
Snarkskena Snoremate förpackning

Anpassning av SnoreMate

Instruktionsfilm tillpassning av SnoreMate snarkskena

Ser du inte filmen här ovanför? Det kan bero på att du avvisat alla cookies. Du kan istället göra så här:

 • Kopiera och klistra in länken som går direkt till YouTube i din webbläsare: https://youtu.be/Nky4_o5xURI .

Eller

 • Du kan ändra ditt medgivande avseende sparade cookies genom att klicka på ikonen i nedre vänstra hörnet, ikonen ser ut som en öppen säkerhetsnål.  Välj därefter ”Ändra ditt medgivande”, välj sedan ”Tillåt alla”. Du kan närsomhelst ändra ditt medgivande igen genom att klicka på ikonen och göra om dina val.

 

Instruktion i text för tillpassning av SnoreMate Snarkskena

För att du ska få största möjliga effekt av din snarkskena är det viktigt att passformen blir bra. Öva gärna några gånger på de olika momenten innan du börjar värma och tillpassa skenan på riktigt. Läs framförallt igenom hela instruktionen innan du börjar.

Skenan bör inte kallna så det är därför bra att göra hela processen utan avbrott. Men skulle den kallna går det bra att börja om från början.

Förutom bettskenan behöver du det här:

 • ett kokkärl med vatten
 • ett kärl med kallt vatten
 • sax eller kniv.

Så här gör du för att anpassa snarkskenan:

 1. Fyll en kastrull med så mycket vatten att snarkskenan kan doppas helt under ytan. Fyll även ett kärl med kallt vatten och ställ åt sidan, det ska användas senare.
 2. Koka upp vattnet så att det kokar livligt. Dra kastrullen åt sidan.
 3. Använd gärna sekundvisare i det här momentet. Håll snarkskenan i skaftet och doppa själva skenan i det uppvärmda vattnet EXAKT 8 SEKUNDER.
 4. Ta upp snarkskenan ur vattnet och skaka försiktigt av den.
 5. Håll nu i skaftet med markeringen TOP uppåt (den sidan skall vara mot överkäken). Skjut fram din underkäke cirka 0,5 cm i en bekväm framskjuten position. Öppna munnen och placera snarkskenan på underkäken. Se till så att skenans ytterkanter inte viker in sig.
 6. Bit samman käkarna i den framskjutna positionen. Bit inte i ytterkanterna.

OBSERVERA! Fördela kraften i bettet jämnt och kraftigt över hela skenan med underkäken i framskjuten position, då kommer skenan sitta rakt och kännas bekväm.

 1. Stäng munnen och sug in hårt. Vakuum bildas och skenans kanter sugs in mot tänderna. Pressa samtidigt från insidan med tungan och från utsidan med hjälp av fingrarna genom att ”massera” över- och underkäke framifrån och ut mot sidorna för att få en bra anpassning. Fortsätt anpassningen några minuter.
 2. När skenan svalnat tar du försiktigt ut den och lägger den i kallt vatten så den stelnar. Det ska nu synas djupa tandavtryck i hela skenan.
 3. Sätt tillbaka skenan i munnen för att kontrollera passformen.
 4. Om du inte är nöjd kan du göra om anpassningen från punkt 1–7. Du kan anpassa skenan upp till 3 gånger. OBS! skenan ska denna gång endast doppas i 5-6 sekunder i det varma vattnet.
 5. När du känner dig nöjd tar du bort skaftet med en sax eller kniv.
 6. Du kan dock vänta med att ta bort skaftet några nätter. Skenan blir då lättare att hantera vid en eventuell ny anpassning.

Tips!

 • Om du skulle råka bita i ytterkanten vid anpassningen, eller om den skulle vika in sig kan du försiktigt och snabbt vika tillbaka den med fingrarna, tandpetare eller liknande.
 • Kallnar skenan går det utmärkt att göra om anpassningen enligt punkt 1–7. Observera att när du anpassar för andra gången ska skenan doppas kortare i det varma vattnet, 5-6 sekunder. Du kan anpassa skenan upp till 3 gånger.
 • Om du upplever att du inte får tillräcklig effekt kan du pröva att göra om anpassningen och då med underkäken i ytterligare framskjuten position. Du kan anpassa skenan upp till 3 gånger.

Lycka till och sov gott!

Användning

När du har anpassat skenan enligt beskrivningen är det dags att börja använda SnoreMate.

Det kan ta några dagar att vänja sig vid att sova med skenan. Om det känns väldigt ovant går det utmärkt att använda den bara några timmar under natten, för att successivt öka på antalet timmar tills du har den i munnen under hela natten.

Du kan även uppleva en viss ömhet i käkarna på morgonen. Det är helt normalt och försvinner efter en tids användning.

Skötsel av din SnoreMate

SnoreMate är mycket enkel att sköta och den har lång hållbarhet.

 • Rengör skenan med tandborste och tandkräm eller protesrengöring 3-4 gånger per vecka.
 • Använd ljummet vatten.
 • Låt den lufttorka.
 • Förvara den i plastfodralet som följer med i förpackningen.

Frågor?

Har du frågor som du inte fått svar på här ovanför är du varmt välkommen att kontakta oss:

Mail: info@consumerhealth.se

Telefon: 08/716 36 55

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå